Friday, 31 October 2014

Product Review: SimplySiti: HidraVita Treatment Cream: Vitamin B

Assalamualaikum semua...
Next product yang aku nak review adalah dari Simplysiti, which is dari HidraVita treatment cream range.
Secara ringkasnya HidraVita treatment cream range ni adalah treatment cream yang mengandungi kepekatan vitamin yang tinggi. 
Bukanla banyak-banyak vitamin dlaam 1 krim, tapi more kepada
1 Vitamin = 1 Krim.
Sehingga sekarang terdapat 5 krim = 5 vitamin dalam range ni, 
which is A, B,C, E & M (yang terbaru).

Treatment cream yang aku nak review kali ni adalah Vitamin B.
Vitamin B ni untuk ape?
jap lagi aku explain dekat product disclaimer, sekarang tengok gambar dulu
~~~~~~~~~~~~~~

Harga: Rm32.90, on sale (Rm26++)
Amount of Product: 30g
Available at: local drugstores & pharmacy in Malaysia

Texture & Consistency:
gel-creamy like cream, has semi-thick consistency, give enough moisture & hydrating but not an oily cream.

Product disclaimer:

"this treatment cream infused with Vitamin B helps soothe sensitized skin ideal for compromised skin concerns such as dry or acne-prone skin. This potent cream nourishes, moisturizes and helps in skin regeneration. Now you can have concentrated vitamin B nutrition directly onto skin"
**Paraben free, 100% Fragrance free**

Benefits of use:
- Manages acne
- Soothes skin
- Anti bacterial and calming
- Refine pores
- Moisturizes

Berdasarkan product disclaimer, boleh dikatakan vitamin B cream adalah yang paling sesuai untuk skin problem yang aku hadapi.
Hehe ... chewah..skema pulak aku rasa.

Pe pun, berdasarkan pendapat aku sepanjang tempoh penggunaan aku (lebih kurang sebulan), aku rasa krim ni does help in soothing my skin
Macam yang pernah aku ckp sebelum ni, sampai sekarang kulit muka aku still lagi mengalami active break outs, bukan sikit2 tahu, 3-4-5 ke atas.
Jadi aku memang kena cari krim yang boleh control keadaan kulit aku ni.

Bila aku pakai cream ni time aku active breakouts, aku punya Mr.J tu boleh dikatakan under control. Bukanla baik sepenuhnya, just berada dalam keadaan yang terkawal. 
Dari segi the effect of this cream on my pores, aku x boleh nak cakap pe2, sebab aku x perasan pulak any perubahan yang drastik.
Lagipun buat masa sekarang isu pores bukanlah my major concern just I'm hoping that my face ance condition can be improved so I can be more confident...

Secara keseluruhannya, aku agak berpuas hati dengan krim ni. 
Probably a good cream if u want to spend your money with. 
Bagi aku pulak, memandangkan aku dah spend quite banyak duit untuk aku punya skincare, krim ni agak affordable & among the best offering from our local brand & drugstores. 
I'm highly recommended untuk sesiapa yang nak try any kind of vitamin cream dari Simplysiti ni sebab aku rasa ianya menarik & boleh beri impak yang berkesan dengan pemakaian berterusan serta pemilihan jenis vitamin krim yang sesuai dengan masing2 skin issue. 

But still dari sudut pandangan aku, kalau boleh aku mencari suatu product yang definitely can stop the regular break outs on my face. Maybe aku patut cuba kawal dari segi pemakanan kan??
Well who knows~~~
soo, itu saja utk kali ni...probably see u on my next entry~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Product Review: Freeman: Feeling Beautiful: Clay Mask: Mint & Lemon (Deep Pore Cleansing)

Hi & Assalamualaikum semua...
Ye aku tahu aku dah terlewat sehari untuk buat product review yang aku dah janji semalam..
Seriously sorry sgt2, semalam ngantuk giler, plus cuaca hujan kan sekarang, memang lena aku qada' tido aku sepanjang aku kerja hari tu.

Sebelum aku mulakan, 
sorry ye kalau bahasa aku agak awkward, sebab dah lame x menulis blog..take time sikit untuk cari the right tempo untuk menulis..hehe

Anyway, without further due aku akan teruskan product review aku, which is clay mask dari brand Freeman. 
Aku rasa brand ni dah quite famous, just in case ade somebody yang ingat2 lupa product ni macam mane, meh aku tunjuk sikit gambarnye~~

Harga: Rm18.90 (on sale: Rm16++)
Amount of Product: 150mL
Available at: Watsons Pharmacy

Product disclaimer:
"this lemony cool clay mask delivers relief from inflammation caused by breakouts. Clays absorb oils to minimize shine and large pores. Mint and lemon cool & refresh. Perfect for breakout prone and oily skin"

Texture & Consistency: 
quite thick clay, kena campurkan sedikit air supaya senang nak guna, doesn't feel sticky at all.
**mula2 aku nak guna clay mask ni, the mask agak kering & keras menyebabkan susah nak keluarkan product dari tube & juga susah sikit nak apply dekat muka. bila dah lama2 ok je, maybe sebab lame jugak aku simpan mask ni sebelum aku guna**

Bau & feels:
agak lemon-y, aku rasa sedikit berangin @ mint-y bila mula2 apply mask ni dekat muka, time the clay belum kering lagi.
This mask definitely dry tight, akan rasa kurang selesa sikit, muka akan rasa seriously tegang & boleh jadi agak gatal jugak (bagi aku la...hehe)
 not recommended to someone who has really sensitive skin.

Overall, aku berpuas hati & suka dengan mask ni. 
As it claimed cools & refresh, I do feel like that. 
Lepas pakai mask ni, muka aku rasa segar & kulit muka aku rasa more plump & smooth. I guessed it does helps in cleansing my pores. 
Bagi sesiapa yang belum tahu, sampai sekarang aku still lagi mengalami active breakouts, so bila time muka aku reacting, aku akan pakai mask ni sebab aku rasa the clay boleh tolong deep cleansing & draws out all the impurities that might cause all the reaction.

Macam yang aku dah mention sebelum ni, this mask does dry as tight & uncomfortable, 
biasanya lepas je mask ni kering aku akan biar kejap beberapa minit, x boleh lama sangat sebab aku rasa gatal, aku akan terus bilas dengan air biasa. 

Seriously, (well very-very seriously~~)
aku boleh cakap yang aku x berapa suka sangat proses nak membilas clay mask ni sebab agak messy & quite take time. 
Jadi nak mempercepatkan proses ni biasanya aku akan gunakan cleansing pad (yang aku beli dekat Daiso, ataupun cleansing sponge yang biasanya orang-orang dekat spa guna.
the objective: supaya mempercepatkan proses membilas di samping masih lagi gentle on the skin.
(malas wei musim2 hujan ni nak pegang air lama2..sejukk~~brr)

p/s: 
usually after I popped my pimple, aku akan letak sikit mask ni dekat popped pimple supaya segala "impurities" yang keluar would be absorbed by the clay, dah kering baru cuci~~

Highly recommended dekat somebody yang berminat nak cuba clay mask, 
plus easily access dekat mana2 Watsons pharmacy 
with a reasonable price with a good amount of product~~

So, itu saja review aku untuk mask ni, see u on my next entry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 30 October 2014

Break With Lemon Tea:Finally~~I'm Back~~~~

Hi & Assalamualaikum semua~~~
Yeeaaahhh~~~Finally I'm back..
Sorry giler-giler sebab lama x update blog ni...
1stly sebab dekat rumah aku xde wi-fi & 
2ndly sebab sekarang aku busy dengan kerja which is my 'beloved' 7-eleven.

So sekarang aku tengah cuti konvo, jadinya sekarang aku ade dekat rumah abang aku, dekat Seremban, & yang paling terbaik rumah dia ade wi-fi soo memang aku memang suka giler datang sini...
Di samping boleh jugak tengok anak-anak sedaraku yang hensem lagi comel..
Eh aku x cakap lgi ye kenapa aku mai Seremban ni...
jeng-jeng-jeng

Sebab aku nak KONVO 1st November ni..
"say Tahniah kat diri sendiri sikit..tahniah-tahniah Ruby"
Actually kelmarin aku dah sampai Seremban ni, sebab semalam aku ade rehearsel dekat UPM, then aku pun amik jubah...memandangkan aku nak berlaku jujur dengan korang meh ak show off sikit jubah konvo aku...hikhikhik


Actually I've got this mixed feeling with the color of the hood, (kalau korang faham la kenapa) but apepun janji grade kan~~~hood tu x salah ape2 pun...so terima je la seadanya..
Alhamdulillah~~~

Akhirnya aku berjaya grade lepas extend setahun, aku plan nak g jalan UPM jap, nak jenguk kawan2 aku yang sambung MASTER, kot2 la dapat berkat terbuka hati nak sambung master kan..InsyaAllah..
Fuuuhhh kalau nak cter bab ni memang panjang lagi aku melalut nanti..

By the way, this entry memang just nak cerita serba sedikit update pasal diri aku buat masa sekarang. Untuk detailnya, will be coming soon.

Anyway untuk hari ni aku akan buat pesta menaip which is all about product review majorly skincare of course..hope u guys looking forward for it, & tata

To those who will or had graduated this year I'm proudly & excitedly wishing u guys 
CONGRATULATIONS & GOOD LUCK 
for the scroll taking ceremony
Moga2 sejahtera & selamat selesai segala-galanya~~~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 21 July 2014

Break With Lemon Tea: M.I.A

Assalamualaikum & Hi semua~~~
Seriously~~sorry sangat-sangat sebab dah lame tak update blog ni..
Firsly sebab xde internet access, especially dekat rumah..so amatlah susah nak berblog 
apatah lagi nak meng-online..
Ni pun sekarang dekat library Kuantan, nak mencari wi-fi punya pasal la ni..
ni pun nak kena berjuang habis-habisan nak loading..
sabor jela dugaan bulan puasa..

Sebut pasal dugaan,
MH17...salam takziah kepada yang terlibat...
MasyaAllah dugaan bulan puasa ni..bukan setakat kepada mangsa & waris yang terlibat, tapi kepada pemimpin-pemimpin negara pun turut berusaha untuk menangani isu ini..takziah & teruskan usaha dalam membela nasib2 mereka yang terlibat ni..

Sedih rasanya, kalau aku berada dekat tempat mereka, x tahula ape yang aku rasa.
Sekarang Malaysia dah mula terasa percikan-percikan isu antarabangsa kan...Nauzubillah..aku tak berani sangat nak ulas panjang, mungkin ade yang bakal terasa kalau apa yg aku nk cakapkan nanti mungkin mengguris hati, mungkin jga x sesuai nak ckp time-time macam ni, & mungkin juga aku tak tahu sangat sebenarnya~~

Harap yang menghadapi pelbagai dugaan di bulan puasa ni, teruskan tawakal & bersabar ye..Dugaan Allah itu datang kepada mereka yang sepatutnya..insyaAllah.. 
Aku pun x tahu lagi dugaan yang mendatang untuk aku macam mana..
Teruskan berdoa & yakin dengan Allah

Rasanya itu saja utk short MIA entri untuk aku kali ni..

p/s:
sekarang kita dah ade dekat 10 yg terakhir Ramadhan..jom kita "berlumba-lumba" tambah amalam dekat hujung Ramadhan ni ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 9 July 2014

Product Review: Clean & Clear: Watery Light Cleanser

Assalamualaikum, Selamat Pagi & Selamat Berpuasa semua~~
Sorry giler semalam sebab aku buat 1 entri je...aku still tengah nak adapt dengan blogging ni sebab dah lame kan x menaip..
Plus, line internet semalam pulak haru-biru & menyakitkan hati..huhu almaklumla wi-fi free~~
Well dalam beberapa hari ni wi-fi memang x berapa nk elok, & aku x boleh bukak blog orang..seriously x boleh nk membaca benda2 baru..stress-stress~~~

Maybe kt tempat lain ok kot..
So, kali ni lagi satu produk yang ak nak review
cleanser dari Clean & Clear: Watery Light
Boleh dikatakan ni 1st time aku try produk dari clean & clear, rasenya brand ni dah famous dari zaman aku sekolah tapi x tahu kenapa x tergerak hati pun nak beli..
Ni pun aku naktry sebab time aku kerja kt Guardian, ade aunty tu ckp best pakai cleanser ni, lembut la, itu la, inila..so aku pun tertarik la nk try..

Harga: less than Rm10 (50 g)
Available at: local drugstores in Malaysia~~

Texture:
Light green gel, x terlalu pekat, agak cair, bau macam minty-cucumber gitu, bila lather dengan air dia jadi milky consistency, doesn't have too much foam

Pendapat aku:
Cleanser ni best~~seriously, better than what I'm expected, (aku ingat krim-foaming cleanser), tapi in fact ia adalah gel-milky cleanser, & sangat lembut pada kulit. Sangat sesuai untuk semua jenis kulit. Cleanser ni boleh dikatakan just a basic cleanser la, xde properties utk mengatasi any masalah kulit, xde specific active ingredient mentioned dekat packaging. 

Ketika mencuci pakai cleaser ni:
milky-consistency daripada cleanser ni sangat lembut pada kulit, x menyebabkan any irritation. Kadang2 aku rasa x bersih bila cuci 1x (kalau pakai makeup la~~), so, aku akan cuci muka 2x, so far Ok, xde menyebabkan kulit muka aku terlalu kering or terlalu kesat. stay smooth & silky gitu~~hehe
Lepas cuci muka, muka aku akan rasa berangin & segar which is sangat best & sgt sesuai nk guna time waktu pagi, cepat cikit jaga..hehe

All in all, aku suka cleanser ni, definitely would repurchased jika berkesempatan.
Cleanser yg sangat basic & simple, yg pada aku functionnya hanya untuk mencuci muka, which is sesuai untuk semua skin type. PLUS murah lagi, & ade 2 jenis saiz, kecil (travel size) & besar..

So, itu saje review kali ni, aku nak kemas barang pulak ni, nak balik hari ni, next entri would definitely freshly wrote from my hometown Kuantan ye~~

Tata & Wasalam & Selamat berpuasa~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 8 July 2014

Product Review: Nivea: Pure & Natural: Cleansing Lotion

Assalamualaikum semua~~
hehe..biasenya dah time balik terawih kan sekarang~~~
Aku takat ni belum berkesempatan lagi terawih berjemaah, hari tu time aku busy me-writing, aku terawih sorang2 kat bilik..ni pulak "oFf" day, 
InsyaAllah terawih kt surau kampung aku la kot nanti..

Actually, mula2 aku ingat nk mulakan dengan haul entry, then ade pulak gambar yg aku tangkap td xde dlm memory card, nak amik gambar balik malas pulak..esok-esok la kot~~
Bila aku dah balik Kuantan..hehe 

So, untuk 1st comeback product review yang aku nak buat adalah 
cleansing lotion dari Nivea: Pure & Natural range
produk ni dah lame gak la aku ade, almost a year this ramadhan..

Inila rupa bentuknye~~:

Harga: Rm17-18++
Amount of product: 200mL
Available at: local drugstores in Malaysia
**biasanya Guardian ade special value pack cleansing lotion + toner (which aku akan review lepas ni)

Konsistensi & texture: 
cream yg agak pekat, can be too oily for certain people, & tend to 'clog pores'

Konsep utama produk ni adalah mencuci tanpa gunakan air.
Just guna lotion ni untuk cuci muka & bersihkan pakai facial cotton/wet tissue, boleh juga gunakan air tapi harus diingat yang lotion dengan air x boleh dicampur/diguna secara serentak, tapi x digalakkan kepada sesiapa yang ade kulit sensitif kepada issue 'clog pores'

Pendapat aku: 
Aku gunakan lotion ni sebagai makeup remover, aku dah try pkai sebagai cleansing lotion, tapi kulit muka aku x boleh terima, menyebabkan Mr. J rasa nak keluar, bumps gitu. So bahaye kan?.
Lagi pun aku dah biasa cleanser mesti cuci dengan air, bila x pkai air, mula rasa x bersih, sebab tu la maybe product ni ade kasi side effect.

Jadi review aku untuk produk ni akan dibuat dari 
2 sudut pandangan: cleansing lotion & makeup remover ye?

CLEANSING LOTION:
pada aku personally, aku reject idea cleanser x pakai air..so totally no-no-No untuk aku~~
Maybe kalau time xde air, kire bagus la ade produk macam ni, just x tahu kan the chance untuk xde air tu berapa kali sebulan.
Tapi~~pernah je aku jumpe sorang amoi, dia suka produk ni. sanggup mencari value pack dekat Guardian..hehe
plus 95% natural kan, siapa x suka~~

MAKEUP REMOVER:
pada aku, at least ade jugak la kegunaan produk ni..hehe. Yela kan sape nak spend Rm17++ takat nak beli makeup remover, especially aku ni jenis orang yang mesti cuci muka lepas remove makeup..
pkai pun BB cream je..hehe
So far, OK, tapi bukan favourite aku, boleh jadi banyak keje jugak nak pakai lotion ni, lap pulak pkai wet wipes, then cuci muka, rajin la sangat kan??

Overall, aku boleh ckp yg ade tak pe, takde pun tak pe..VERY AVERAGE~~
Just ape yg aku suka pasal pure & natural range ni, 
bau & 95% natural tu la yg buatkan aku tertarik nak beli produk ni..

So, itu je ape yg aku nak citerkn pasal produk ni..see u on my next review ye~~

p/s:
aku rasa awkward sikit sebenarnya nak buat review ni, maybe product yg aku nak cerita x best ataupun sebab aku dah lame x menaip kat sini...hehe..sorry ye kalau rase boring, definitely would improve on my next entry~~~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Break With Lemon Tea: Congrates to me~~~

Assalamualaikum semua~~~
Macam mana puasa korang?? Puasa aku, hari-hari teringin air, maybe penat kot sebab ulang-alik ke fakulti , cuaca pun boleh tahan panasnya~~
HEhe..tapi berkat aku ulang-alik tu, akhirnya thesis aku dah setel..
Dah jilid dah pun~~
jeng-jeng-jeng


hehe..saje la nak share..thesis yg dah berjilid nk menunjukkan yg InsyaAllah aku bakal grade tahun ni..
Excited jap~~~
Ye la, aku kan budak extend..korang kena paham..
So mungkin diorang tak baca entri ni, tapi ak nk mention gerangan mereka yang berjasa dalam memberi aku semangat time aku extend ni~~~
Very Special Thanks to:
Mama & Baba, Norehan Jamaludin & Jamil Ninggal
Dr Alias Mohd Sood, Supervisor aku yang sangat baik, & PA aku 
"Tq Dr, sebab Dr la saya boleh grade tahun ni"
Anak-anak sedare aku yang x berapa pandai lgi nak berckp
Fatin a.k.a. Fatin Amanina
Laila a.k.a. Lailatul Mosarrofah
Mas a.k.a. Nur Maslina Idris (student Dr Alias)
Su a.k.a. Suhana Hamdan (Student Dr Alias)

Thanks to:
Dayah a.k.a. Roomate aku dulu
Kak Wana a.k.a. Colleague time aku keje Guardian dulu
Wawa a.k.a geng aku time keje Guardian dulu
Ameer a.k.a Ameer Haqeem, thx sebab byk tolong aku
Kak Aidah, Librarian Fakulti
Bella Rosli
Atikah kecik..thx sebab sudi dgr citer aku
Nuhairi...student Master Dr Alias..thx sebab tolong kasi data & tolong emelkan..
Zulfa Wahab
Aien a.k.a. roomate sementara aku dekat KTDI ni.,.
staf-staf Jabatan Perhutanan Pahang, ofis Bukit Sekilau, thx sebab baik-baik belake time aku minx tolong dekat diorang~~

Tak dilupakan kepada Prof Noraini...saya tetap berterima kasih dekat Prof, with u I realized a lot of things about people, myself & segala-galanya
Masalah Prof just, Prof terlalu bagus & saya tak boleh nak keep up dengan prof, Masalah saya pulak, saya terlalu banyak tahu pasal Prof sampai impression saya dah lain

Always terima kasih dekat semua orang yang terlibat secara langsung or tak langsung..
Siapa la aku kalau x kerana korang..kih3x
Moga2 selamat la aku grade nanti & mencari kerja..

Anyway, thx for read this entry..maybe lepas ni aku akn teruskan usaha aku untuk mengupdate blog, maybe bukanla selalu, sebab nnt aku balik Kuantan no free wi-fi ye..kne merantau jauh sikit...
Just aku harap, aku akn teruskan menulis dekat sini..

Untuk hari ni, maybe malam ni baru aku free sikit nak buat beberapa entri..
Siang ni aku nak kemas barang dekat KTP, sebab Rabu ni, aku nak balik dah..
Leganya~~~

K la, jmpe malam ni ye...tata & Wasalam
Selamat Berpuasa semua~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 28 June 2014

Break With Lemon Tea: Welcome Ramadhan...Ahlan Wasahlan Yaa Ramadan~~

Assalamualaikum & Hello-Hello semua..
Akhirnya mood untuk berblog aku datang sekejap untuk nak wish 
Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak kepada semua..
Ye la kan..kalau nak wish raya lambat lagi & dah tentu-tentu meriah nanti~~
so ape salahnya kalau aku nak bersama-sama heboh-hebohkan kedatangan bulan Ramadhan a.k.a bulan pose ni...
Kalau kat sekolah aku dulu (ehem-ehem SMKA TAHAP, Jerantut) akan ade program Ihya' Ramadhan..siap ade perasmian dekat dewan sekolah..ceramah plus tidur-tidur ayam sikit~~
(aku la dulu, time mude-mude...kih3x)

Kejap je kan dah start pose? Kali ni sekali lagi aku start pose aku dekat UPM...harap2 dapatla gi terawih..aku rasa mcm nk 'cuci' diri sikit, alang2 bulan penuh barakah ni dah sampai...
Bukan bulan-bulan lain tak 'cuci' hati, tapi pada aku azam di Bulan Ramadhan ni lain sikit kan..~~

Anyway, wishing u all Happy Ramadhan & Fasting month~~ gunakan kesempatan di bulan pose ni untuk bertambahkan amalan, di samping menjaga kesihatan sekali...jangan excited sangat g bazar ye~~~

Source: link

p/s:
Azam tambahan aku nak diet pose ni..insyaAllah...al-maklumla badan nak makin tomey~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 13 June 2014

Another Quick Little Mini Haul...because I'm stress!!

Assalamualaikum & Hello semua~
Aku nak menulis dalam BM pulak lah~~sorry..aku ni still in the mission mencari identiti blog sebenarnya..
Bagi yang rajin singgah..bawak bersabor je la ey~~~
Bagi aku, pengubat stress adalah makan & shopping..
Sangat common bagi cik-cik adik manis untuk mengambil kesempatan dengan keadaan yang stress untuk pergi shopping & makan banyak ( x semua..tapi aku memang camtu..hehe)

So, tadi (kelmarin, Rabu hari tu) pon aku g la jalan-jalan ke The Mines..konon nak cari Cool Blog sekali sebab faktor cuaca kan sekarang..dah bagi sejuk sikit jiwa nan raga aku..
Di samping tu aku sejukkan sekali dengan bershopping..x banyak pun..sikit je~~

Tak percaya??  Nah!, ni dia~~

SAVEE's 4D Sheet Mask (New Launch Product from SAVEE of 2014 I believed)
Rm2 setiap satu
@ Savee's Booth 
Kalau nak tahu lokasi booth diorang setiap bulan/minggu boleh like FB page diorang - link


Kesemuanya ade 4 jenis; 
*Cucumber (Lighten Skin Tones & Acne Control), 
*Egg (Clean & Reduce Pores), 
* Tomato (Exfoliates & Whitens) & 
* Honey (Anti-Wrinkles) <- yg ni aku x beli. pon

Next~~

In2it ColorShine Lipstick in Burnt Orange (SH 08)
Rm 15.90 (Normal price: Rm17.90)
@ Watsons


hehe..so itu aje untuk entri aku kali ni..plan konon nak balik hari ni..mcm x jadi je..maybe balik esok pg..tengok la cmne..sebelum balik InsyaAllah kalau aku rajin aku akan buat beberapa entry...non-beauty related maybe~~
Anyway, Selamat Berhari Jumaat semua~~
Tata & Wasalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 8 June 2014

Makeup/Product Review: Makeup Remover

Assalamualaikum...Hello ladies~~
Oh yeay!!! Here come another entries from me..
Too lazy to start my work, so I just decided to write another review..multiple-in-1 product review.
This time it's about my makeup remover products, 
what I used in the past & present...yupp all of 'em~~

Just before I start, here a simple question I wanna ask u guys..
What are u classified makeup remover product as? skincare product or part of makeup routine?? or BOTH??

So, to me I'm using wet wipes & also makeup remover solution..both of them.
1st I would removed my makeup by using wipes, then followed by makeup remover solution, & always finished it with cleansing my face (using my regular cleanser)
Although in fact I'm just wearing BB cream most of the time, but still I'm still conscious about this kind of thing..u know~~people with problem skin..better worry then sorry

Now, here's the products, let me start with:
WET WIPES

GUARDIAN WET WIPES
Quite Ok, but a little bit drying. I'm always mixed/added the 
Silkygirl makeup remover lotion/ Nivea Pure & Natural Cleansing Lotion (I would mentioned below) 
on the sheets to make it more efficient to removing makeup.
The texture of the wipes are quite rough + it's a little bit drying, may cause redness/irritation for sensitive skin people. It does cause a little bit of redness on me after use it.
Always come in 3 in 1 pack, & always had promotions/value buy promotion @ Guardian.

GUARDIAN BABY WIPES
Has enough moisture & the texture of the wipes is gentle but rough enough to use as a makeup remover. Doesn't cause any irritation on my skin. Currently I'm using the one in purple (left-side), it has lavender scent, which is soo refreshing.~~ I paid Rm6.90 for both 3 in 1 pack 
Here is simple Math;
20 wipes per pack x 3 (per 3 in 1 pack) x 2 pack (of 3 in 1) = 120 wipes = Rm6.90
what a steal right??

WATSONS MINI WET WIPES
This mini wipes I'm always use it when I'm on the go. Usually I'm used it to removed makeup & before cleanse my face to perform solat. Perfect size to put in my makeup bag/purse/handbag~~ 
about Rm1++ per mini pack. Very moisturising & has wonderful scent too. Currently I has the blue (Oceanic scent) ready if I in need. The texture is very soft, gentle & stretchable, which is very kind to my skin, doesn't cause any irritation.  Usually to remove my makeup I'm always use 2 sheets, just in case~~

MAKEUP REMOVER SOLUTION

 EUCERIN (EYES, LIPS)
So far so good, very gentle & done the job well. Doesn't irritate my eyes. Unfortunately I need to tossed them away since it's already expired & cause irritation to my eyes~~

ELIANTO (EYES, LIPS)
Sorry...it's empty already..just realized I haven't made any review on this little guy. 
So far I love this product. Doesn't cause irritation to my eye & removes my eyes & lips makeup very well. 
It has a pleasant smell almost like fresh-flowery smell,
I've decided to purchase the full size of this makeup remover, but of course I would made the purchase after I finish all the product in this entry~~~>,<v
**The price I'm not sure since I get this as a free gift in a set of makeup from Elianto**

SILKYGIRL MAKEUP REMOVER (FACE, EYES,LIPS)
Love them!!! considering their value & can be use for removing whole face makeup (eye, lips, face). Feels gentle & doesn't makes my face become oilier which is "very save" for people like me.
It removes all the makeup very well & doesn't quite sting my eyes when I removed the eyes makeup, just better always be careful when trying to remove eyes makeup with any makeup remover.

NIVEA VISAGE: PURE & NATURAL (CLEANSING LOTION)

This product is actually not a makeup remover, however I've decided to made is as my makeup remover since my skin kind of freak out when I'm using this as a cleanser. Maybe because this cleanser is a dry cleanser which I need to use it on it's own without "water". I don't know about people with dry skin how this product react with u, but for me with oily-combo skin, this doesn't works well.
However, as a makeup remover, this one is good & since it is 95% natural, it's pretty much safer & better for the skin~.
I love the scent of this product, it has fresh & clean smell~~
**This one I left it at my house @ Kuantan**

~~~~~~~~~~~~~~~*****~~~~~~~~~~~~~~~

Pheww~~that's conclude all my makeup removers I've ever used in the past & present.
 To summarized them all, what I'm currently use right now are:
1. Guardian Baby Wipes in Purple
2. SilkyGirl Makeup Remover
3. Watsons Mini Wet Wipes (when I'm on the go)

& I would always cleanse my face after remove my makeup, just to make sure any residue is clean & my pores is clean & clear.

So that's all from me, I guessed this will be my last entry for this weekend, see u on my next entry~~
Have a nice day & Happy Sunday
^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Product Review: Eucerin: White Therapy Clinical: Gentle Cleansing Foam (Sensitive Skin)

Assalamualaikum & Hi Thursday everyone..
Here come another product review, probably the last (for now), since I'm pretty busy with my work.
However, I'm still decided to make this entry so that I can share with u my thought of this product.

This time I'm reviewing another product from Eucerin, from their Sensitive Skin: Gentle range (Red label).

Although this is just sample size of product, but I find it has good amount of product to make me tested it & do a review about it.

So without further a-do let's get started~~

Here's how the product looks like~~

Price: 
**Free (I believe it's about Rm30++ for the full size product), 15mL
**could be more since the White therapy range is much pricier than the other Eucerin product range**

Available @ all leading pharmacies & drugstores in Malaysia

Texture/Consistency:
Creamy, has quite thick consistency, medium foaming ability

Product disclaimer:
  • It is a dermatological skincare, which is much safer & believable product/skincare in my opinion.
  • Suits sensitive skin & also all skin types.
  • Colorants & Alcohol-free
  • With nature-derived Dio ACTIVE 
    • Dio-Active = an active but gentle ingredient which can reduce melanin production and distribution (Source: Eucerin Website)

After cleansing by using this cleanser, it made my skin feel
* squeaky-clean, can be a little bit uncomfortable for certain people (like me)
I'm usually use this cleanser when I'm outing, since its small in size. I use it to cleanse my face after removing makeup, before performing solat.
* Although It give the squeaky feeling after cleansing, but it doesn't cause any irritation/redness on my skin & also my skin doesn't become oilier faster after using this product. Just normal~~
* I could say it helps to remove my makeup residue & removing my mascara. 
Although it's stated that this is a gentle type of cleanser, but unfortunately it's not gentle to the eye 
(maybe it's very rare case where people use it as a mascara remover-like me!!) 
but it's good to have somebody remind u about that kan??
now I realized it does mention: " Avoid contact with eye " ~~ ehem~~silly me =,=

To be honest, this product is Ok, not fully satisfied myself since I prefer cleanser that doesn't feels 
"squeaky-striping clean" after using it.
**It's not the product problem, but my problem..hehe**

However I'm glad it doesn't cause any harm/redness/irritation to my oily-combo-sensitive-acne prone skin..

p/s:
Usually this product is recommended to anyone who had try the Eucerin: DermoPURIFYER range.
**I've made a review about this range HERE **
The purpose is after all the breakouts/skin issues had been settled down by the DermoPURIFYER range, the White Therapy range is recommended to remove/heals the hyper-pigmentation/pigmentation/scars/ skin dullness that left after the DermoPURIFYER 'treatment'.
I heard a lot of people had been graving about the White Therapy day & night cream~~

That's all from me, see u on my next entry~~
Tata & Wasalam
>,<





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 7 June 2014

Update Sheet Mask Collection ~~Overview~~

Assalamualaikum & Hello everyone~~
It's weekend again~~luckily this weekend I've a little bit free time, enough for me to make/share a few blogpost with u guys.

Anyway, as I promised before, I'm gonna do an update of my sheet mask collection.
To those who wanna know how? what's in my previous collection..U can read it  HERE.
As for now, here is my collection
*I would sort them based on their brands*

My Sheet Mask storage: @ DAISO: Rm5


1: SAVEE; occupied the largest part of my collection, only RM1 each!!

* Sleeping Paper Mask range : E-Pearl & Apple Tree
* Diamond Collagen Treatment Mask : Face-Lifting 

*Face Mask range : Lemon Vitamin C

This particular mask is my favourite among them all (from SAVEE)
Read the review HERE
* Sleeping Paper Mask range : Bitter Melon

*Sleeping Paper Mask range : Charcoal

2. Nature Republic
*ALOE Soothing Mask Sheet

3. Random brand bought @ Sasa, usually 4 for Rm10
*Pomegranate Whitening Mask
*SNAIL Rejuvenating Face Mask
*Detoxifying Oil Control Face Mask

BEAUTY FRIEND SEASONS II
 *Bee Venom Essence Mask

SKINLITE @ Sasa
*Refining Herb Mask
*Seaweed Essence Mask
*Cucumber Essence Mask

4. The Face Shop
*Real Nature Mask : Mung Bean, Green Tea, Lemon

SAVEE Peel-Off Mask
*Blue : Soothing & Calming
*Purple : Purifying & Detoxifying

SAVEE Nose Mask
*Nose Mask: Blackhead Removal

SAVEE Hair Mask
*Blue : Scalp Treatment
*Pink : Hair Strengthening

SAVEE Eye Mask
 *Eye Mask: Anti-Dark Circles

* Eye Mask : Anti-Wrinkles

SAVEE Body Mask
*Macadamia : Body Mask

~~~~~~~~~~~~~~~*****~~~~~~~~~~~~~~~
So, that's all my sheet mask collection.
To me using a sheet mask is so much easier especially I can apply it during sleep which is always a plus for me!! Especially now, I'm pretty busy with my work, sheet mask is one of the good, fast & easy way for me to take care of my skin.
U know~~my skin would immediately react when I care less about them~~

Anyway, see u on my next entry & Have a nice weekend~~
>,<
Tata & Wasalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 1 June 2014

Product Review: SimplySiti: CLEAR SOLUTION: Acne Gel

Hi-Hi-Hi.. >,<
it's me again with another product review~~
I think I'm a little bit too excited to write a blogpost.
hmm whatever la kan??

Anyway, this acne gel is a substitute of Cosmoderm: Tea Tree Blemish Xpress spot treatment which I finished about a month ago (well it last quite well for a 10mL product, don't u think so?)
So to replace it, I pull off this product from my collection & decided to use it.

So, I'll share my thoughts of this product in this entry, 

The product:
Thoughtful packaging

I want to highlight it here on how impress I am with how the SimplySiti is being very thoughtful on how they sealed & packaged their products.
Especially considering of how cheap this product is.

Price: Rm7.90
**I bought on special deals @ Watsons (add Rm1 for 2nd item), so I've 2 in my collection.**

Available at: local drugstores, pharmacies (Watsons, Guardian), AEON

Amount of products: 15mL

close up of the product
Texture of product:
Clear gel, has quite thick gel but non-sticky at all, easily spread/applied to the effected areas, has typical cream smell, doesn't have strong medicated of typical acne cream has.

My thoughts:
To make it short, I'm honestly like & enjoy using this product, to me this acne gel works for me.
Maybe because it's totally different with my previous typical acne gel I'd ever used before.
Consider from the price of this product, it is definitely another BONUS for me.

This gel helps in reducing any bumpiness/redness/breakout I have on my skin with the continuous usage of this gel.
I know to any kind of acne gel/products, we should use it continuously, however in my case it's very rare for me to doing so, because I felt they doesn't work. 
but especially for this gel, I break that habit because I noticed the different with just after 1 application (although it is not too significant), but I'm happy with it.

My other reason for liking this product a.k.a Pros:
+ Cheap!!
+ Easily access
+ Doesn't have an obvious smells, settled smell
+ Works for me
+ Gel-like consistency but easily applied without any tackiness, makes my life become easier
+ Easily absorb by skin, doesn't left any tackiness upon application.
+ Which is can be applied under makeup too
+ Good way of sealed & package. 
+ In a tube packaging, helps to control the amount of squeezed product.

Cons:
- NONE -

All in all, I'm highly recommended this product for everyone, either u're type of persons who regularly breakout or rarely breakouts, I'm pretty sure this product would help u to handle those situations.
**Of course products works differently for each persons**
I can see myself repurchasing again this acne gel in the future. I hope they'll continue to produce this product in the future..insyaAllah 

So till then, sayonara for now...
^_^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Product Review: DAISO: Nail & Hand Cream (Apple & Rose)

Assalamualaikum & Hi everyone~~
Happy Sunday + Holiday ~~
For my 1st entry for this month, here come another product review from me.
This time it is a hand cream form DAISO (Japanese brand), which everybody may aware of , a Rm5 store (Unless stated price items)


Price: Rm5 
@ any DAISO JAPAN outlets

Amount of Product: 50g
 
Texture: 
Quite thick cream with a slightly shimmers in it (not too obvious), smells more like rose rather than apple for me

Scent available:
1. Apple & Rose (Pink Tube), 
2. Mango & Peach (Orange tube)
**I love the Mango & Peach scent more, since its more refreshing & I prefer fruity scent more~~ I never knew there are 2 scents, until I saw the Mango & Peach Cream had been displayed on the shelves (after about a month after I bought this cream..pfft**

To me I think this cream;
easily absorb by skin, I can feels a little bit tackiness after applying this cream, my hand become 'glittering/glow' when wearing this cream which I'm not a big fan of, but it doesn't too obvious so it's still wearable for me, quite moisturising, but doesn't really help with my dry/dehydrated cuticles (considering it's stated as nail cream too)
However, I can't complaint much with Rm5 I paid for it right??

Pros:
+ it's very cheap
adorable packaging; makes me want it the moment I saw this tube~~
+ quite moisturising, suitable for a daily use

Cons:
- got very-tiny shimmering particles in it; feels to much for a hand cream
- probably hard to access in certain state in Malaysia

To me this nail & Hand cream is alright, but not the best. Not gonna repurchased it in the future, although I love the smells of the orange-y tube (Mango-Peach scent), probably mainly because of the shimmering particles in it.
(What are they doing in there?!?)

Anyway, that's all my thoughts about this cream.
To a DAISO fans, hope this review would help u to shop in DAISO

That's all from me, see u on my next entry~~
Tata & Wasalam
^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...